Antti Haapala

Kuinka tulla koomikoksi?

Stand up -komiikka on nyt pop, joten ajattelin hieman auttaa teitä kaikkia koomikoiksi haluavia pikku nahkapyllyjä, ja kirjoittaa teille ihan simppelit ohjeet kuinka sinustakin tulee hetkessä ammattikoomikko.

Ihan ensimmäisenä ohjeena antaisin, että älä käy katsomassa ammattikomiikkaa. Saatat vahingossa oppia jotain.

Sitten asiaan. Oletetaan, että olet joskus elämässäsi näytellyt, olet ollut edes yhdessä realityohjelmassa, tai sinulla on muuta esiintymiskokemusta. Valvontakameran kuvissa näkyminen riittää. Joten, koska osaat jo luonnolllisesti esiintyä, olet lähes varmasti tiellä ammattikoomikon upeaa ja helppoa ammattia. Oikeastaan tässä vaiheessa voi jo alkaa kutsua itseään stand up -koomikoksi. Se olisi jopa suotavaa. Jos sinulla on kontakteja iltapäivälehtiin, ilmoita heille, että olet alkanut koomikoksi. Muista vähätellä ja olla ylimielinen muita koomikoita kohtaan. Sinua arvostetaan.

Seuraava askel onkin hommata itselleen se ensimmäinen keikka. Tässä kohtaa yleensä kompastutaan ensimmäisen kerran, joten ole tarkkana. Älä mene mihinkään aloittelijoiden open mic -iltaan, vaan aloita isosti! Heti vaan isoille lavoille. Eli yhteys klubeja tuottaviin ohjelmatoimistoihin. Muista kertoa, että olet näytellyt ala-asteen diskossa porkkanaa, olet juontanut leivänsyönnin em-kisat, tai mitä tahansa, mitä vaan merkittävää esiintymiskokemusta sitten omaatkin. Ohjelmatoimistot arvostavat. Ja näin! Sait sinun ensimmäisen keikan! Onnea.

Ensimmäisiä keikkoja tekevälle koomikolle annetaan yleensä lava-aikaa noin viisi minuuttia. Älä välitä siitä, vaan vedä reilusti just tasan niin kauan kuin haluat. Sinusta tykätään. Jos kukaan ei keikallasi naura, hauku yleisö vittupäiksi ja kehittele päässäsi se naurava ja kannustava yleisö. Keikan jälkeen kannattaa olla röyhkeä ja ylimielinen muita koomikoita kohtaan, sillä se osoittaa vaan, että omaat itseluottamusta. Sinusta tykätään vielä enemmän. Juo mahdollisesti takahuoneessa olevat viinat pois, ja syö ruoat. Jätä kuitenkin kaprikset kulhoon, sillä muut koomikot on hulluina niihin, etkä kuitenkaan halua antaa itsestäsi sellaista kuvaa, että olet täysi idiootti ja mulkku.

Jos et tässä vaiheessa jo ole perustanut Twitter-tiliä tai Facebook-fanisivua, tee se heti! Myös kotisivujen ja käyntikorttien valmistaminen on enemmän kuin tarpeellista. Mainosta niillä itseäsi ammattilaisena jolla on tuhansien tuntien edestä esiintymiskokemusta, sillä olethan ollut kuitenkin vuosia radiojuontaja Pöytyän pullonpalautuspisteen lähiradiossa, ja se jos jokin on ihan sama asia kuin koomikkona oleminen. Sinua rakastetaan.

Tässä vaiheessa varmaan keikkaa jo piisaa, mutta kunnon klubeille ja isoihin rahoihin kiinni pääsy on hankalaa? Sinuna menisin esim. radioon kertomaan kuinka kaikki muut koomikot on ahneita mulkkuja eivätkä halua kilpailua alalle. Sinua palvotaan. Nimittäin enemmän klubeja kiertäviä hyviä koomikoita alalle ei halua ketään. Olisihan se nyt ihan perseestä, että alasta tulisi vieläkin tunnetumpi ja ammattimaisempi. Jatka kuitenkin yrittämistä ja muista: Sinä olet hauskin ihminen koko euroalueella.

Jos jaksoit lukea loppuun asti, olet jo varmasti ammattilainen. Onneksi olkoon. Enään ei tarvitse tehdä muuta, kuin painella Wikipediaan tarkistamaan mitäs se ironia tarkoittikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.